Home                                      Американски скандали

"Канада, ах тази обратна мечта !"

  
   
В последните месеци канадската общественост е изправена пред решаването на една трудна задача - "Правят ли двама татковци едно семейство ?". "Все повече и повече хомосексуалисти започват да мислят за осиновяване" - споделя Рейчъл Епщайн, проекто-коорди- натор на отдел "Хомо, Би и Транссексуални Родители" към Асоциация за семейно подпомагане в Торонто. Длъжността на Рейчъл е нова - създадена е през последната 2002 г. като обществен отговор на увеличаващото се желание сред еднополовите да станат родители.
"Изправени сме пред истински бум в търсенето на деца от еднополовите" - продължава Епщайн "това става все по-възможно поради промяната в политиката към хомосексуалистите, а също и в получаването на социално признание за тях. Вследствие настъпилите промени тази категория хора виждат себе си все-повече достойни да станат и родители".
   Докато самотните хомосексуалисти и лесбийки осиновяват деца от години, то двойките започнаха да го правят в последните няколко. Големият законодателен пробив настъпи в 1995, когато в дело по което лесбийка иска да осинови детето на своята партньорка съдът на провинция Онтарио постанови, че дефинирането на "съпруг" като "лице от другият пол" в Закона за осиновяването на Онтарио противоречи на Конституцията на Канада. През 1996 г. пък Бритиш Колумбия се превърна в първото място на света, което прие закон за осиновяването, третиращ еднополовите осиновители равностойно с разнополовите родители. Година по-късно през 1997 г. Върховният съд на Канада уважи молбата на лесбийка, съдеща своята бивша половинка за издръжка и обяви за противоконституционна разпоредбата на Закона за семейството на Онтарио, ограничаващ семейната издръжка до дължима между половете. С това сякаш законодателната битка за еднополовото осиновяване се превърна
в решен казус.
  "Решението на Върховния съд даде ясна светлина затова, че еднополовите имат еднакво признание с разнополовите по закон и
би било въпрос на неоправдана дискриминация да бъдат предмет на различно правно третиране" - са думите на Джоана Редфорд, една от адвокатките спечелила делото във Върховния съд, "законът за осиновяването следва да бъде променен".
   И наистина след 1997 г. множество от канадските провинции промениха законодателството си с оглед предоставяне правото на еднополовите да бъдат осиновители наравно с разнополовите. Понастоящем третирането на еднополовите различно е факт само в провинциите Ню Брунсуик и Принц Едуард Айлънд. С това Канада се превърна в една от страните с най-прогресивно отношение към правата на хомосексуалистите и лесбийките. В САЩ например, където традиционните фамилни ценности продължават да доминират в политиката, единствено в щата Ню Джърси е разрешено осиновяването от хомосексуалисти и лесбийки. В Европа това е допустимо единствено в Нидерландия.
Но какво мисли обществото ? Дали споделя тържеството на еднополовото дефиниране за равенството на човешките права ?
"Общоприето е разбирането, че осиновяването е най-трудният от проблемите, засягащи сексуалността" - е мнението на Дейвид Рейсъйд, професор по политически научи в Университетът на Торонто, "Това са деца. Хомосексуалният стереотип е хищнически за тях. В обществото преобладава разбирането, че еднополовите взаимоотношения са противоестествени и децата не бива да бъдат излагани на такова въздействие. Също и това, че децата са безкрайно уязвими и чувствителни и всички въпроси засягащи сексуалността са опасни за тях. Както и възприятието, че юношите са по-склонни да експериментират с неща, минаващи по ръба на морала и че лесно биха се поддали на хомосексуализъм".
  Трудно е да се предвиди дали законодателният триумф на еднополовите ще промени и общественото напрежение създаващо се по повод демонстрирането на едни "по-нетрадиционни отношения". Може би няма да е далече денят когато в Канада ще бъде съвсем естествено да видиш двама татковци да водят сина си на училище. Или пък ще се стигне дотам обществото да затвори вратата на публичното хомосексуално демонстриране. Засега единствената съществена промяна е, че изменението на закона доведе до Канада стотици хиляди "бегълци за сексуална свобода", повечето от които дълго живеят на държавна издръжка. И този бум със сигурност ще продължи докато хомосексуалистите в Канада се радват на непрестанно нарастващо обществено внимание, докато събратята
им в Иран на това например да не ги обесят.

(SOURCE: Toronto Star, Patti Gower and Margaret Philp) About Us | Contact Us | Advertising | Site Map
©2002 LaGrange Design, Privacy Policy & Legal Notice